Sådan lapper du din cykel ved punktering

Sådan lapper du din cykel ved punktering

Sådan lapper du din cykel ved punktering

Den irriterende følelse af at punktere, det er nok en vi alle sammen efterhånden kender til. Det værste af det hele er næsten følelsen af, at det altid sker på de værste tidspunkter. Under løb og konkurrence eller når man er for sent på den på vej til arbejde eller skole. Sådan lapper du din cykel ved punktering er en simpel trin-for-trin guide, som samtidigt kommer med en videogennemgang for at sætte tingene i visuelt perspektiv.

Sådan skifter du din cykelslange

Lappegrej og dækjern

Det første skridt til at lappe din cykel ved punktering, er naturligvis at anskaffe det rigtige udstyr. Der findes mange ekstra tiltag, som kan gøre processen nemmere eller hurtigere, men du behøver ikke mere end et dækjern og et sæt lappegrej for at lappe din cykel. Vi anbefaler at kombinere Ferts lappegrejet med et ekstra dækjern fra Zefal. Så er du klar til at lappe din cykel billigt og effektivt.

Afmontering af hjulet eller ikke?

Nu du har udstyret i orden, så er du ved at være klar til at lappe din cykel. Det næste du skal fokusere på er at komme i en position, hvor du kan lappe slangen. Dette kan gøres ved at afmontere hjulet, men kan faktisk også lade sig gøre udelukkende ved at skrue ventilen af og omløberen inde ved fælgen. Et godt lille ekstra råd her er at huske at putte både ventil og omløb et sikkert sted, så du ikke mister dem, da de skal bruges igen efterfølgende.

Tøm slangen for luft og træk den ud

Nu er du i position til at lappe slangen. På nuværende tidspunkt er slangen tom for luft, og det er tid til at finde dækjernene frem. Antallet af dækjern som er nødvendigt afhænger af situationen og hvor stramt dit dæk sidder. I de fleste tilfælde kan du nøjes med 2 dækjern. Måden hvorpå du trækker slangen ud er forholdsvis simpel. Du indsætter først det ene dækjern imellem dæk/fælge og herefter det næste et stykke derfra. Resultatet vil være at dækket løsner sig i den side, og du kan så let trække slangen ud.

Find hullet i slangen

Tillykke du er nu næsten halvvejs i at lappe din slange. Når du har fået slangen trukket ud, så skal du sætte ventilen tilbage på igen. Vi skal nu forsøge at finde hullet i slangen, hvilket du gør ved at pumpe dækket op og tage det tæt til øret. Her kan du i langt de fleste tilfælde høre hvor luften siver ud. Er du ikke så heldig at kunne høre det, så kan du tage dækket tæt på ansigtet, hvor du oftest vil kunne mærke hvor luftet siver ud fra – og hermed hvor hullet i slangen befinder sig. Hvis cykelslangen har et hul i eller omkring ventilen, så anbefaler vi at du i stedet køber en ny cykelslange.

Lim hullet i slangen

Nu har du næsten lappet din første cykelslange. Før du kan lime hullet skal du have luften ud af cykelslangen igen. Start derfor med at tage alt luften ud ved at løsne ventilen. Hernæst skal du gøre overfladen på slangen så ru som overhovedet muligt, hvilket du gør ved at slibe kontrolleret med et stykke sandpapir. Det er vigtigt at du ikke springer sandpapir delen over, da det er afgørende for at limen og lappen bindes bedst muligt. Nu er du klar til at lukke hullet i din cykelslange med lim. Det gør du ved at sætte lappen oven på din lim og trykke hårdt indtil det sidder solidt. Vent med at fjerne folien til lappen sidder ordentligt på dækket.

Montering af slangen

Du har nu lappet din første cykelslange – sådan! Nu er det tid til at montere den igen. Find ventilhullet i dit fælge og påfør ventilen. Husk at du skal skrue omløbet på inden ventilen skrues på. Det kan være en god idé på nuværende tidspunkt at pumpe lidt luft i din cykelslange, da det vil hjælpe dig i monterings processen. Nu er cykelslangen næsten på. Inden du påfører cykelslangen, så tjek en sidste gang indersiden af dækket for skarpe genstande. Finder du en sten eller andet som kan resultere i punktering, så skal den fjernes. Hermed undgår du (forhåbentligt) at punktere med det samme igen. Påfør nu cykelslangen til dit dæk.

Få styr på dækket

Nu er vi næsten nået til vejs ende. Det eneste du nu mangler er at få styr på dækket. Når det kommer til monteringen af dækket, så kan det tit være nemmere at bruge dine dækjern. Det anbefaler vi dog at du ikke gør, da de let kan forårsage endnu en punktering i slangen. Brug i stedet dine hænder og vær tålmodig. Få dækket ind på midten af dit fælge og løft kanterne på begge sider af ventilen. Dette skal du gøre skridt for skridt indtil du er nået hele vejen rundt, og dækket igen sidder som det skal. Afslutningsvis skal du pumpe dækket op, så du når det rette dæktryk.

Mange tak fordi du læste med. Vi håber indlægget, sådan lapper du din cykel ved punktering, var behjæpleligt. Hvis du stadigvæk ikke er helt sikker i lapningen af din cykel, så anbefaler vi at du forsøger dig med vores video i toppen af indlægget. Og husk nu at Rom ikke blev bygget på en dag! Ligesom alt andet, så tager det sin tid at blive hurtig og effektiv i at lappe cykler.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *