Valg af cykelsadel – en fyldestgørende guide

Valg af cykelsadel

Valg af cykelsadel – hvorfor er det vigtigt?

En cykelsadel er afgørende for den oplevelse du har under cykling. Dette gælder uanset om du cykler til og fra skole/arbejde, på motionsplan eller professionelt. Med den forkerte sadel vil du simpelthen aldrig opnå det ultimative glæde ved at cykle. Det vil ikke være hårdheden af etapen der dræner dig for energi, men i stedet den manglende komfort fra din sadel. Og hør nu her – dette er bare det mindste problem ved at vælge den forkerte cykelsadel. Lad os se på hvad dit valg af cykelsadel kan betyde.

For herre kan en forkert cykelsadel i værste fald resultere i impotens, forringet sædkvalitet, forstørret prostata og hæmorider. Fælles for begge køn er den manglende komfort under cykling, men også hudafskrabninger, smerte i ryg, lænd og nakke samt risikoen for diskusprolaps. Dette er selvfølgelig noget, som let kan undgås. I dette indlæg vil vi komme ind på hvad du skal gøre for at få styr på dit valg af cykelsadel.

Hvilken størrelse cykelsadel?

Det er vigtigt, at man sidder tilpasset på sin cykelsadel. Hvilken størrelse cykelsadel afhænger af en række faktorer, men primært bredden på dine siddeknogler. Altså hvor langt er der fra den ene siddeknogle til den anden. Nedenunder kan du se hvordan man måler sine siddeknogler og få lidt gode råd med på vejen til monteringen af den.

Det er sådan, at vi som mennesker ikke var designet til at cykle. Kroppens primære bevægelsesfunktioner har været at holde sig oprejst, gå rundt og at ligge ned. Derfor er det sådan, at når man cykler, så udfordrer man sin krop på en anden måde. Her kan man risikere at kroppen kommer i en forkert position, og hermed opnå flere af de tidligere nævnte skader. Ved at vælge den rigtige cykelsadel (dette gælder både størrelse, opbygning og materiale/fabrikant) kan man undgå dette. Vælger man den rigtige cykelsadel, så kan man komme i en position hvor man med sine siddeknogler i stedet kan hvile helt naturligt på sadlen.

Dette indlæg skal ikke udelukkende handle om sikkerhed, smerte og risici ved den forkerte cykelsadel. Men vi vil igen kort nævne, at din cykelsadel har en afgørende betydning på skridtet. En sovende fornemmelse er oftest tegnet på, at det er ved at gå galt. Rigtigt mange tror, at det kun er ved langvarig cyklen at skader kan forekomme. Men sådan er det ikke – sterilitet kan opstå efter bare en enkelt og meget kort cykeltur.


Valg af cykelsadel størrelse

Størrelsesguide specialized sadler

Cykelsadel og konkurrence

Men at vælge den rigtige cykelsadel handler altså om meget mere end bare at undgå skader. Det handler om komfort og om fleksibilitet. Ved at vælge den rigtige cykelsadel kan man få mere ud af sin cykling – både til konkurrence og for almindelig hverdagscykling. For motionisten betyder det en øget komfort og hermed en øget glæde ved cykling. For den konkurrerende betyder det en øget fleksibilitet på cyklen. Denne fleksibilitet har en afgørende betydning på ens siddestilling og hermed aerodynamik.

Kørestilling på cyklen

Der er rigtigt mange ting at tage stilling til når man skal vælge den rigtige cykelsadel. Nu har vi snakket en helt masse om risici og mulighederne ved en cykelsadel. Vi har også dækket valget af sadelstørrelse. Men hvad er ellers vigtigt ved en cykelsadel?

Det er afgørende, at man vælger en cykelsadel som stemmer overens med ens disciplin. Søger man en cykelsadel til korte cykelture til og fra arbejde? Søger man en cykelsadel til korte motionsture? Søger man en cykelsadel til sprint? Søger man en cykelsadel til længere etaper? Her skal man også kigge om man søger en landevejssadel, MTB sadel, enkeltstarts og triathlon sadel eller en citybike sadel. I forlængelse heraf skal man så vurdere sin kørestilling på cyklen. Lad os tage et kig på de tre væsentligste kørestillinger til valg af cykelsadel:

De tre væsentligste kørestillinger

  • Den aggressive kørestilling.
  • Den neutrale kørestilling.
  • Den oprejste kørestilling.

Den aggressive kørestilling.

Denne kørestilling tager udgangspunkt i at opnå mest mulig aerodynamik. Den aggressive kørestilling opnås primært ved at have en stor højdeforskel på sadel kontra styr. På den måde kommer bækkenet fremover og din ryg vil befinde sig næsten vandret. Vi anbefaler cykelsadler som tager udgangspunkt i din kørestilling. Med den aggressive kørestilling så er Specialized Romin, Romin Evo, Phenom og Chicane et godt bud for herrene og eksempelvis en Specialized Oura for damerne.

Den neutrale kørestilling

Denne kørestilling egner sig primært til motionister. Her har man sadlen bare en smule højere end styret og ryggen i omtrent en 45 graders vinkel. Her anbefales at man som herre tager et kig på Avatar, Riva, Henge eller Toupe serierne. Til damerne anbefales en Lithia, Jett, Riva og Ruby.

Den oprejste kørestilling

Sidst har vi den oprejste kørestilling. Her befinder styr og sadel sig i samme højde. Denne kørestilling har ryggen i en omtrent 90 graders vinkel, og egner sig primært til længere cykelture på hverdagscykler og citybikes. I denne kørestilling skal man have en cykelsadel primært egnet til hverdagscykling. Her kigger man gerne på BG Comfort serien til mænd og Dolce til damerne.

Citybike sadel

Specialized sadler er de bedste

Vi anbefaler altid at man vælger en Specialized sadel. Dette gælder uanset disciplin, kørestilling og sadelstørrelse. Der er mange årsager der står til grund for denne anbefaling, og det handler om meget mere end blot vores position som Specialized Elite Shop. Specialized er på mange måder foran udviklingen, specielt når det kommer til indstilling af produkter og valget af størrelser. De fører et meget innovativt koncept, hvor der hele tiden forsøges nye produktudviklinger og sammensætninger. Netop indstilling og størrelse har Specialized haft stor success med, fordi de har valgt at samarbejde med læger og fysioterapeuter verden over. På den baggrund opstod Body Geometry konceptet.

Nu skal det ikke handle for meget om Body Geometry. Kort og godt, så er Body Geometry en videreudvikling af de hidtil anerkendte BikeFit koncept. Her udvikles udstyr og cykler med udgangspunkt i individuel anatomi. Der tages højde for hvorvidt man er en dame eller en herre, men også på ens individuelle kropsbygning. Onesize konceptet, som tidligere fandt sted blandt rigtigt mange sadler har vist sig ikke at være særligt effektiv. Specialized tilbyder i stedet en række forskellige størrelser og materialer inden for deres sadler. Hvis du vil læse mere om Body Geometry, så henviser vi dig til vores BG afdeling.

Den rigtige cykelsadel – vi stiller en garanti

Hos Dania Bikes og på Daniabikes.com mener vi det, når vi siger vi støtter cykelsporten og går op i sikkerheden bag. Derfor vil vi gerne tilbyde en ekstraordinær aftale for alle de, som ønsker at anskaffe sig den rigtige cykelsadel både komfort og sikkerhedsmæssigt. Vi vil gerne hjælpe dig med det rigtige valg af cykelsadel.

DERFOR GÆLDER FØLGENDE. Alle som køber en cykelsadel i vores butik må prøve den i 3 måneder og bytte den til en anden mod betaling af 100,- kr . Alle som køber en cykelsadel på vores webshop må prøve den i 3 måneder og bytte den til en anden mod betaling af 100,- kr. + fragtomkostningerne. De 100,- skal betales når sadlen købes, så vi ved du ønsker denne ekstra service. Hvis du handler på nettet kan du betale dette i form af et gavekort. Når du returnere sadlen skal den forfindes i god stand.

Tilbuddet gælder ikke tilbudsvare eller nedsatte vare. Vi prismatcher heller ikke prisen for sadlen.

Prøv din sadel nu i 3 måneder. Det er hvad vi kalder god service og sund fornuft. Vælg den rigtige cykelsadel, det betyder meget mere end man måske går og tror.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *