Watt træning og hvorfor det er effektivt

Watt træning og hvorfor det er effektivt

Watt træning og hvorfor det er effektivt

Der er rigtigt mange forskellige grunde til, at du bør overveje at bruge watt træning som en del af din cykling. I dette indlæg vil vi komme ind på nogle af de vigtigste årsager til at vælge watt træning, give nogle gode fif og tricks og afsluttende komme med vores bud på valget af den bedste wattmåler. Det er nemlig sådan, at der findes rigtigt mange forskellige udbydere og producenter, og det kan være svært at sortere i dem. Ligesom der findes mange producenter, så findes der mange forskellige meninger – sådan er det jo trods alt i cykelbranchen. Som cykelbutik har vi heldigvis muligheden for at have prøvet hele udvalget, og vi ønsker at bruge vores erfaring til at hjælpe dig som cyklist med at skabe overblik og forståelse på området.

Hvorfor investere i en wattmåler?

Vi kender allesammen den gode sang om ikke at gå ned på udstyr. Det er selvfølgelig vigtigt når det kommer til cykling, det kan vi ikke komme udenom. Men det er også vigtigt at blive bekræftet i, at man investerer i de rigtige ting og får mest muligt ud af de penge man nu smider i det. Du skal vælge at investere i en wattmåler til din cykel, fordi det er langt mere effektivt end de ellers traditionelle måder at økonomisere og planlægge sin træning på. Uden at virke alt for klog i det, så må jeg forvente at du allerede har en cykelcomputer og pulsmåler. Det vil sige du allerede kender til de vigtigste data omkring din kørsel. Du har styr på din hastighed, hvor langt du har kørt, hvor mange kalorier du har forbrændt og måske endda din kadence. Og din puls, den kender du til punkt og prikke. Men hvad med dine watt-tal? Hvor meget ved du egentligt om dem? Ja, det tænkte vi nok – lad os se om vi ikke kan lære lidt mere om watt, watt-tal og wattmåling.

Hvorfor er watt træning vigtigt?

Et af de store problemer med pulsmåling er, at den kan være både upræcis og varierende. En af de store fordele ved watt tal og wattmåling? Ja, netop det modsatte. Watt tal kan være med til at fortælle en helt masse om din præstation under- og efter træning, og gør det langt mere effektivt end almen pulsmåling grundet den store præcision. Ting som diet og søvn har en direkte påvirkning på målingen af puls, men wattmåling er derimod langt hen af vejen den samme. Med wattmåling kan du derfor følge et konkret træningsprogram til punkt og prikke.

Lad os se på det med nogle andre ord, for at få den helt rigtige forståelse af wattmåling. Watt er altså en helt præcis udmåling af din præstation. Det fortæller den effekt du træder ned i pedalerne med. Når du bruger puls som en indikator, så handler det i stedet om hvor meget din krop bliver belastet. Forskellen er altså at det ikke er din træningsintensitet der vurderes udelukkende, men også den situation din krop befinder sig i. Er du syg? Er du udkørt? Hvordan er luftfugtigheden? Er det ekstra varmt? Er du klædt forkert på? Watt derimod aflæser nøjagtigt den energi du træder i pedalerne med. Denne præcision som watt tilbyder åbner op for muligheden for intervaltræning, bakkespurt, træningspas, konkurrence og så videre. Watt har ligeledes den fordel, at den gør det nemmere at følge din udivkling. Med puls har du ikke muligheden for direkte at måle din præstationsudvikling. Dette skyldes at din puls vil være nogenlunde den samme uanset om du træder flere watt fordi du er blevet stærkere og er kommet i bedre form.

Wattmåling anno 2017

Wattmåling anno 2017 er langsomt på vej til at blive normen. Det er altså ikke bare en masse tomme ord på internettet. Wattmåling er mere effekt, og det har vist sig igen og igen. En anden måde at se dette på er ved at følge de anerkendte og professionelle cykelryttere. Som det ses i touren og alverdens andre konkurrence cykelløb verden over, så bliver der brugt wattmåling. Til træning bliver wattmåling af de profesionelle eksempelvis brugt til at se hvor mange watt de kan træde på en udvalgt distance. Hermed får de kendskab til deres krop og dets grænser, hvilket giver gode muligheder for at køre efter sine watt tal. Flere tour-ryttere har blandt andet omtalt denne funktion, og det ses ved at de kører efter et præcist watt tal for hele tiden at vide hvor meget energi de har tilbage. På den baggrund kan de økonomisere sin træning, og styre hvornår de kommer op i de røde felt og hvor meget de har tilbage i slutningen af etaperne.

En wattmåler til cykel er altså endnu et redskab til analyseringen af ens præstation. Men en langt mere effektiv en af slagsen. Wattmåling giver dig muligheden for at følge din træning til punkt og prikke, hver eneste lille detalje opfanges. Du kan eksempelvis se hvornår du er gået for vidt, hvorfor du gik ned med flaget og meget mere. Modsat kan du også sikre at du en anden gang ikke går ned med flaget, fordi du på baggrund af din træning kan fortælle hvilke watt tal du skal følge m.m. Wattmåling er med andre ord altså en effektiviseret træning, som giver mulighed for bedre og mere økonomiserede præstationer – hver gang.

Hvilken wattmåler skal jeg vælge?

Hvilken wattmåler? Ja det må næsten blive det næste vi skal ind og svare på. Vi tænker at hvis du har læst med så langt, så ved du ligesom os at watt træning er vejen frem til en mere effektiv cykling. Dette gælder både konkurrence- og motionsplan. Men hvad koster sådan en wattmåler så og hvilken skal man vælge? Vi har som vi var kort inde på tidligere haft muligheden for at teste langt de fleste wattmålere. På den baggrund har vi udvalgt de to producenter, som vi mener er førende til prisen. Her taler vi om Stages og Garmin. Begge producerer fantastiske wattmålere og med yderst forskellige fremgangsmåder. Pris og kvalitet hænger naturligvis sammen, og der kommer en hårfin grænse hvornår man handler for billigt og hvornår man måske kaster for mange penge efter ingenting. Når det handler om Stages og Garmin, så får man præcist hvad man har brug for.

Garmin wattmåler

Garmin byder på to klassikere i form af deres Garmin 2 og deres Garmin 2S udgaver. Til de af jer som ikke er helt familiære med den amerikanske cykelgigant, så har de i over 10 år været førende på markedet med deres cykelcomputere, wattmålere, pulsure, sportsure og andet udstyr til sportsverdenen. Garmin Vector 2 serien er ligeledes af højestte kvalitet, som resten af deres sortiment. Materialet er fremstillet således at det er yderst holdbart samtidigt med det er let og leverer præcise wattmålinger og watt tal. Garmin wattmålerne er ligeledes flot repræsenteret i feltet til flere af de større cykelløb, hvis nu du endnu ikke er helt solgt.

Prisen på en Garmin Vector starter omkring 6.899 vejledende (vi har altid gode udsalg og prismatch). Udgaven til de 6899 er single sensor udgaven. Tilsvarende findes der en lidt dyrere udgave, som bruger dual sensor teknologi. Den vejledende pris på denne udgave er 8.899. Denne type wattmåler integreres i pedalen, hvorfra informationerne om dine watt tal overføres til din cykelcomputer yderst præcist og effektivt.

Garmin wattpedaler

Stages wattmåler

Der er så meget at sige om de fantastiske wattmålere fra Stages, men vi vil forsøge at holde det kort og præcist. Vi har satset stort på Stages siden de udkom, og vil fortsætte med at gøre det ud i fremtiden. Dette skyldes bl.a. præcisionen af deres wattmålere, men også den yderst konkurrencedygtige pris og fantastiske kundeservice. En stages wattmåler er særdeles innovativ og veludviklet, og kommer med mange tilslutningsmuligheder som den specialudviklede cykelcomputer Stages Dash der passer dertil, og dets helt egen watt træning fokuseret program i form af Stages Link.

Stages er ligeledes en amerikansk fabrikant af wattmålere til cykling, men er en nyere en af slagsen end dens mange konkurrenter. Dette har dog kun vist sig, at give et frisk pust. Stages er anderledes end dets mange konkurrenter og har vist sig at være rigtigt gode til ikke bare at følge udviklingen, men taget mod på at komme på forkant af den. Mest kendte er Stages nok for at være blevet repræsenteret flot af Team Sky. En af fordelen ved at vælge en Stages er at der findes så mange varianter, så man altid finder en der passer til sin cykel. Ligeledes er det yderst smart, at man nemt kan skifte sin wattmåler fra den ene til den anden cykel og tilbage igen.

Stages Ultegra 6800 Wattmåler

Watt træning er vejen frem

Afslutningsvis vil vi igen sige: Dania Bikes tror på watt træning. Vi er yderst imponeret af de mange muligheder for at tilrettelægge og følge sin træning. Vi håber at dette blogindlæg har været informerende, og at det har hjulpet dig på vej til at tage den rigtige beslutning for din træning. En wattmåler er en af de investeringer i cykeludstyr og tilbehør som virkelig kan mærkes ift. resultaterne, og det kan varmt anbefales at køre efter sine watt tal. Husk vi har hele udvalget af Garmin og Stages wattmålere og at du altid får den skarpeste pris når du handler med os. Vi leverer hurtigt, har en god kundeservice og garanterer prisen med vores prismatch.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *