Skal man bruge rygskjold når man cykler MTB?

Skal man bruge rygskjold når man cykler MTB

Skal man bruge rygskjold når man cykler MTB?

Skal man bruge rygskjold når man cykler MTB? Det er der sikkert rigtigt mange af jer, der har spurgt jer selv om. I dette indlæg vil vi kort komme ind på stigningen i popularitet inden for MTB cykling, uheld og konsekvenser samt valg af rygskjold.

Tal fra Danmarks statistik viser at antallet af MTB cykelryttere stiger år for år. Det er jo absolut en positiv udvikling. MTB cykling er en fantastisk sjov måde at udfordre sig selv på, og er en god kilde til motion og velvære. Det knap så positive ligger så i, at antallet af ulykker ligeledes er stigende Dette skyldes dels et voksende antal MTB ryttere og dels et manglende ansvar.

MTB cykling er rigtigt sjovt, og en af de ting man kan gøre for at gøre det endnu sjovere er at køre rigtigt vildt. Men kører man rigtigt vildt, så skal man gøre det med omtanke. Det handler om, at vælge de ruter man er egnet til, at udvikle sin teknik i takt hermed og vigtigst af alt at bære det nødvendige sikkerhedsudstyr. Uheld kan forårsage alt lige fra små brud og småskader til lammelser og dødsfald. Undgå de sidste ved at tænke dig om en gang eller to før du, dine klubkammerater eller dine nærmeste skal langs igen.

Vi er heldigvis kommet til et punkt hvor langt de fleste danskere accepterer cykelhjelmen. Denne udvikling tog alt for længe, og der var desværre alt for mange uheld ude inden vi fik øjnene op for cykelhjelmens nødvendighed. Samme scenarie befinder vi os nu i med MTB rygskjoldet. Hos Dania Bikes og i samarbejde med foreninger i lokalområdet, gør vi alt hvad vi kan for at skabe opmærksomhed omkring cykelsikkerhed. Ikke fordi at vi er kedelige, men fordi at vi vil have folk har modet på at udfordre sig selv endnu mere velvidende, at de er dækket godt ind i sikkerhedsudstyr. Vi har sågar vores egen MTB- og teknikbane, hvor man kan låne udstyr og køre udfordrende cykelspor.

En del af denne skærpende opmærksomhed går ud på at gøre opmærksom på rygskjoldet. Svaret er ja – man skal bruge et rygskjold når man cykler MTB. Dette gælder uanset om man er voksen eller barn, og også selvom man ikke er til de vildeste spor og downhill ruter. Et uheld, en uheldig landing er alt det kræver, og så kan det være for sent at gøre noget ved det.

Brug rygskjold når du cykler

Hvorfor bruge et rygskjold når man cykler MTB?

Man skal bruge et rygskjold når man cykler MTB, fordi det er det rigtige at gøre. Et rygskjold er med til at beskytte vigtige dele på din krop, som ellers er yderst sårbare ved styrt i form af uheldige landinger i skovområder. Et moderne rygskjold koster ikke det hvide ud af øjnene, og det er modsat de sidste mange års rygskjolde blevet meget behageligt at have på. Man bemærker næsten ikke, at man bærer rygskjoldet. De moderne rygskjolde er ergonomisk fremstillet og former sig derfor efter kroppen. De er ligeledes meget bløde (på trods af den vanvittige sikkerhed og holdbarhed), og føles vægtmæssigt som at have et tyndt underlag på. Sidst men ikke mindst, så er de svedabsorberende.

Der er to grundlæggende tanker bag at køre med et rygskjold. Den første er at det mindsker risikoen for rygskader og øger sikkerhedsniveauet. Den anden og ofte oversete årsag er, at du ved at cykle med et rygskjold øger trygheden. Hermed kan du udfordre dig selv og dine nærmeste mere når du er langs, og du vil føle dig mindre usikker på de svære ruter og spor.

Grunden til, at man skal bruge et rygskjold ved MTB cykling er meget simpel. Modsat cykling på landevejen, så er skoven langt mere ujævn og ustabil. Det hjælper selvfølgelig ikke på det at skovkørsel er mere teknisk krævende, men det afgørende element ligger i de styrt der finder sted i skoven. Når man styrter på asfalt, så lander man næsten altid helt flat. Vælter man derimod i skoven, så er der stor sandsynlighed for, at man lander på en gren eller en sten. Den mindste detalje som denne kan gøre forskellen og betyde, at du brækker en rygvivel. Hos Dania Bikes har vi vidnet hele tre skrækscenarier, men kunder som har sat sine fødder i butikken. Ganske almindelige MTB ryttere, som alle i dag sidder i rullestol.

Valg af MTB rygskjold

Når det kommer til valget af rygskjold, så er det rigtigt mange muligheder. Vi har som en større cykelbutik været så heldig, at kunne prøve langt de fleste producenter og modeller. Det har givet os en helt masse erfaring og en bredere forståelse af hvilket rygskjold der er bedst. Når vi vælger rygskjold, så kigger vi på tre ting. Sikkerhedsniveauet, komforten og prisklassen. På baggrund af disse vilkår har vi valgt at indgå et samarbejde med den svenske sikkerhedsgigant POC.

Du skal overveje at vælge POC, når du skal ud at anskaffe dig et rygskjold. Det skal du først og fremmest fordi at de er yderst konkurrencedygtige på prisen. Vejledende ligger rygskjoldet til bare 949 og den tilsvarende vest med rygskjold til 1725. Dernæst bør du overveje POC, fordi deres rygskjolde er yderst moderne og behagelige at have på. De kommer med den tidligere omtalte ergonomiske funktion, så det former sig efter kroppen. De er ligeledes svedabsorberende og meget lette. Og sidst af alt, så skal du overveje at vælge POC fordi sikkerhedsniveauet er i top. Et POC rygskjold møder selv de vildeste motorcykel standarder, og er af samme grund godkendt til både MTB, skisport og motorcykel brug.

Skal man bruge rygskjold når man cykler MTB? Svaret er ja. Eller det bør du i hvert fald, det er naturligvis ikke lovpligtigt (endnu). Vi håber at du på baggrund af dette indlæg ligeledes mener rygskjoldet er vigtigt. Det handler om at have det sjovt når man cykler MTB, og den bedste måde at gøre dette på er ved at udfordre sig selv. Men inden man kan give den maks gas, så skal man have sikkerhedsudstyret i orden. Cykelhjelmen og rygskjoldet er afgørende. Afslutningsvis vil vi lige sige, at ja der findes mange ekstra ting man kan gøre. Men samtidigt er det vigtigt at forstå hverken rygskjoldet eller cykelhjelmen er et alternativ – de er netop afgørende. Hvorvidt man bruger handsker, albuebeskyttere eller knæbeskyttere er noget helt andet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *