Valg af cykelsko – guiden for alle cyklister

Valg af cykelsko

Valg af cykelsko – guiden for alle cyklister

Valg af cykelsko – guiden for alle cyklister. Dette er titlen på dagens blogindlæg, som skal handle om at vælge den rigtige cykelsko til alle discipliner og til alle typer fødder.

Når det kommer til valget af cykelsko, så er der en række ting man skal tage stilling til. Vi vil komme ind på alt dette og mere til her indlægget, og du vil ligeledes blive introduceret for en række interessante produkter og tilbud. I forlængelse heraf kan du se vores videoer, som ligeledes vil hjælpe dig igennem den til tider lidt besværlige proces.


Hvorfor bruge cykelsko?

Det kan for nogle stadigvæk være svært at forstå hvorfor man skal anvende cykelsko. Det kan være at man tænker det er fjollet, fordi fødderne under cykelturen altid er solidt placeret i pedalerne. Dette lyder måske i teorien som værende rigtigt nok, men praksis er en helt anden.

Cykelsko går ind og påvirker dine bevægelsesmønstre, og kan for mange være forskellen mellem at pådrage sig en skade eller ikke. Der er i det hele taget rigtigt mange fordele ved at bruge cykelsko – og det skal ikke være nogen hemmelighed at vi anbefaler det på det kraftigste. Cykelsko er specielt vigtige hvis man cykler længere distancer eller hvis man cykler på et højere plan (sprint, bakker, bjerge m.m.).

De præstationsmæssige forskelle på at cykle med cykelsko/almindelige sko er kæmpe store. Dine sko har en direkte indvirkning på den kraft der overføres fra dine bens bevægelser og ned til pedalen. Desto stivere din sko er desto mere energi overføres. Herudover så opnår man med kliksko muligheden for også at trække op i pedalen, ikke kun træde ned, således skaber man et kontant tryk på pedalen og dermed overføres der kraft til cyklen på tidspunkter hvor det førhen var et dødpunkt (ingen kraftoverførsel). Med andre ord så cykler du altså hurtigere med en cykelsko. Så simpelt er det.


Find den rigtige cykelsko – sådan gør du

Som du nok har erfaret, så er den rigtige cykelsko afhængig af hvilken type cykling den skal bruges til. Inden vi kommer ind på de forskellige typer cykelsko enkeltvis, så vil vi kort introducere de mest generelle regler for valget af cykelsko. Som med alt andet, så er der nogle almene pointere som gør sig gældende. Når det kommer til valg af cykelsko, så skal du blandt andet kigge på følgende:

  • Hvilken disciplin skal de bruges til? (MTB, racer, cykelcross, triathlon, pendler..)
  • Hvilken type fødder har du? (Overvej forskellige indlæg og brede/smalle modeller..)
  • Mest mulig hastighed eller komfort? (Stivheden af skoene afgører dette..)

Pasformen og komforten på dine cykelsko

Alle fødder er individuelle. Som du måske har set i vores tidligere indlæg om valget af cykelhjelme, cykelsadler og cykelstørrelser, så er det altså ikke ideelt bare at vælge det samme som andre på din størrelse. Udover størrelsen er det specielt faconen på din fod der kan være anderledes. Langt de fleste større cykelmærker producerer cykelsko til forskellige fodtyper. Dette ses blandt andet med både Specialized og Shimano, som kører både almindelige og ekstra bredde sko. Specialized tager det sågar skridtet videre med et stort udvalg af fodindlæg, man kan putte i sine cykelsko.

I forhold til pasformen af dine cykelsko så er der specielt en ting du skal sikre dig. Når du har dine cykelsko på, så må dine tæer aldrig – under nogen omstændigheder – røre spidsen af skoen. Dette minder på mange måder om andre ting fra hverdagen, som et par ganske almindelig løbesko eller fodboldsko. Afhængigt af hvor langt du skal cykle, så skal du ligeledes være opmærksom på at dine fødder kan hæve op undervejs (udvide sig).

I forhold til komforten af dine cykelsko, så er der igen en række vigtige pointer at tage stilling til. Det er sådan at rigtigt mange cykelsko desværre godt kan være lidt ubehagelige at have på. Dette skyldes primært, at vi som mennesker ikke er bygget til at cykle, men i stedet til at gå og løbe. Hvis du oplever at dine cykelsko ikke er behagelige og du har sikret dig, at du har valgt den rigtige størrelse og type, så er det oftest fordi du har valgt det forkerte skomærke eller model. Det er nemlig heldigvis sådan, at langt de fleste førende producenter af cykelsko herhjemme såvel som i udlandet, har taget forbehold for denne utilpashed.

Det er specielt tre ting, som de dygtige producenter gør for at øge komforten i dine cykelsko. For det første, så ’vinkler’ de skoene. Dette er for at skåne dine knæ, og gør det mere behageligt at cykle, da du undgår dine knæ kommer i en unaturlig stilling. For det andet, så er cykelskoene opbygget således at de støtter din svang og hermed dit tråd. Sidst, men bestemt ikke mindst, så er alle gode par cykelsko opbygget således at du undgår en sovende fornemmelse under foden når du cykler. Bemærk dog, at den sovende fornemmelse ikke kun kan skyldes den forkerte cykelsko, men også at dine klamper kan være monteret forkert. Sådan monterer du dine klamper korrekt.

Hos Dania Bikes tester vi alle de cykelsko (og i det hele taget alle de produkter vi har) nøje. Derfor skal du ikke være nervøs når du handler på Daniabikes.com eller når du kigger ind i butikken. Her er du sikker på at få et par cykelsko, som lever op til alle de elementer som vi netop har dækket. Vi giver tilmed en god vejledning, så du er sikret at få et par cykelsko med den perfekte pasform til dine fødder.


Komfort vs hastighed i cykelsko

Når det kommer til valget af cykelsko, så bliver man nød til at gøre en ting op med sig selv. Er man på udkig efter mest mulig hastighed eller mest mulig komfort? Det er nemlig sådan, at dine cykelsko bygges til at opfylde de ønskede egenskaber.

Reglen er således. Jo stivere skoen er, jo mere kraft overføres der direkte ud i pedalerne når du træder i dem. Det betyder derfor, at den stive sko altid vil være hurtigere, men samtidigt også vil være mindre komfortabel at have på. Da der vil komme flere vibrationer og stød igennem skoen og videre op i kroppen. Vibrationer der vil kunne sætte sig i ankler, knæ, hofte og ryg m.m.

For at opnå de hurtigste cykelsko anvender de førende producenter carbon-materiale i alle deres topmodeller. Hermed får man den helt ideelle stivhed, så man kan overføre mest mulig kraft i sit tråd, og hermed køre hurtigst muligt. Derudover resultere carbon bunden i en lettere sko. Alle topmodellerne er naturligvis af samme årsag også dyrere.

Det primære du skal gøre op med dig selv er derfor: vil du køre hurtigst muligt eller vil du have mere komfort? Afhængigt af dit valg vælger du så din ønskede model. Dette gælder ikke kun de førende cykelsko fra Specialized, men cykelsko i det hele taget.

Når det så er sagt, så er det selvfølgelig vigtigt at huske at førende producenter som Specialized og Shimano gør alt hvad de kan for at finde andre måder at tilføje komfort til deres high-end cykelsko. Men er man rytteren der prioritere komfort, så er der ingen tvivl om, at de stive topmodeller i carbon vil være det helt forkerte valg. Det samme gælder hvis man er den konkurrenceprægede cykelrytter, som ønsker at opnå de bedst mulige resultater. Så vil de billigere og mindre stive, men mere komfortable modeller, være det helt forkerte valg.


Specialized cykelsko – interview med guldkorn


Spænder til cykelsko – hvilken skal jeg vælge?

Spænder til cykelsko, det er nok et dilemma vi alle har stået i. Mulighederne er mange og forskellene er store. Hvilke spænder skal du vælge til dine cykelsko? Lad os tage et kig på det. Man taler primært om fire forskellige slags spænder til cykelsko, og dette gælder uanset om det er landevej eller MTB.


Cykelsko med velcrolukning

Cykelsko med velcrolukning er et kanon valg, hvis man er på udkig efter fleksibilitet. Velcrolukningen fungerer og har gjort det i mange år. En cykelsko med velcrolukning er for dig, som er på et budget, men samtidigt ikke ønsker at gå på kompromis med funktionalitet. Dette er det prisbevidste valg, men bestemt ikke noget dårligt bud. Sikre dig på samme tid muligheden for at justere på hvor hårdt den er spændt under cykelturen.

Cykelsko med drejespænde

Cykelsko med drejespænde(boaspænde) er oftest at finde på cykelsko i mellem- og topklassen. Funktionen er forholdsvis simpel, men fås i mange forskellige varianter, og i mange forskellige kvalitetsniveauer. Drejespændet er et fantastisk valg, fordi man får muligheden for let at lave løbende finjusteringer under cykelturen. Tilmed kan man justere og indstille sine cykelsko så de sidder helt perfekte – helt ned til de mindste detaljer. Vi anbefaler drejespænder for alle, som ønsker mest mulig kvalitet, og det største potentiale for at cykle hurtigt og opnå bedre resultater. Derudover er det også let at udskifte drejespænden hvis den skulle gå i stykker.

Cykelsko med klikspænde

Cykelsko med klikspænde er at alsidigt valg, som oftest kombineres med den almindelige velcrolukning. Fordelen er, at man stadigvæk for meget kvalitet for sine penge. Som vi var inde på tidligere, så kan man få cykelskoen til at side tæt ind til foden, og ved hjælp af klikspændet kan man let justere pasformen under kørsel. Vi anbefaler cykelsko, som anvender en kombination af klikspænde og velcrolukning, til alle cykelryttere, der er på et budget men stadigvæk ønsker kvalitet.

Cykelsko med snørebånd

Cykelsko med snørebånd er i manges øjne et mærkeligt valg. Det kan der være mange delte meninger om, men man kan ikke komme udenom at det igen er ved at blive et hit. Fordelen er selvfølgelig først om fremmest dets klassiske look. Det er ikke så nørdet og så er det for mange ligetil. De to største ulemper ligger i, at de ikke kan justeres under kørsel og at de i værste tilfælde kan løsrives under kørsel. Vi anbefaler snørebånd til pendleren, den afslappede motionist eller rytteren der ønsker det klassiske look.


Hvilke cykelsko skal jeg vælge?

Dagens helt store spørgsmål bliver så, hvilke cykelsko skal jeg vælge? Når du har taget stilling til de forskellige ovenstående punkter, så er der kun en ting tilbage. Du skal tage at kig på hvilken disciplin dine cykelsko skal bruges til. Vi har inddelt de mest populære cykelsko typer nedenunder.


Racersko / Landevejssko / Spinningssko

Der er mange betegnelser for den type cykelsko vi nu skal til at tale om. Langt de fleste vil nok kendetegne dem racersko, men det er absolut heller ikke forkert at se på dem som værende landevejssko eller endda spinningssko. Denne type cykelsko er især kendetegnet ved at de er yderst lette, meget stive og rigtigt svære at gå i. Dette skyldes at man modsat diverse pendler, touring og MTB sko står direkte på klampen.

En af de vigtige karakteristika ved racerskoen er dens gode muligheder for ventilation (i forhold til eksempelvis MTB cykelsko). Dette skyldes at den øverste del af skoen er mere åben og hermed åndbar.

Mange vil nok også bemærke at racersko er mere minimalistiske end MTB sko. Dette stemmer igen overens med hvad vi talte om lige før – at den øverste del af skoen er mere åben for at give en bedre åndbarhed. På MTB skoene er et højere sikkerhedsniveau nødvendigt, men ved racerskoen har man mulighed for at prioritere komforten ved hjælp af det minimalistisk afkølende design.

Når det kommer til racersko, så er der to ting som er afgørende. Her tænker vi dels på en god pasform og dels på en effektiv kraftoverførsel. En af de bedste måder at overføre mest mulig kraft på er ved hjælp af en carbon bund. Dette er dog ikke nødvendigt for nybegyndere eller ryttere der prioritere komfort, og man skal være opmærksom på at diverse carbon udgaver som vi kort var inde på tidligere, både er dyrere, stivere og mindre komfortable. Derfor skal man gøre op med sig selv om man ønsker mest mulig hastighed eller mest mulig komfort.

Specialized og andre førende skoproducenter kæmper aktivt for at skabe mest mulig komfort i deres cykelsko. Dette ser man blandt andet med deres racersko, Specialized Sport Road, som anvender en plastiksål, der stadigvæk er omstændighederne taget i betragtning er stiv og hurtig. Dette kan være et rigtigt godt alternativ til de allerstiveste topmodeller i carbon, og er den sko vi oftest vil anbefale til nybegynderen eller den mindre konkurrenceprægede.

Hvad end man har hørt betegnelsen racersko, landevejssko eller spinningssko så er det i denne kategori man skal kigge hvis det er overstående man søger. De forskellige navne skyldes ikke at der er tale om forskellige funktioner eller sko, men blot forskellige betegnelser for det samme.

Triathlon sko

Triathlon cykelsko minder på mange måder om en almindelig racersko. Dette skyldes primært konstruktionen, som langt hen af vejen er den samme. En af de helt store forskelle ligger i hælen, som på triathlon sko oftest er udstyret med en hank, som gør det nemmere at tage dem af og på. Dertil har de også ofte muligheden for at sætte skoen i spænd med en elastik, i form af en hank eller lign, således du kan få den hurtigst mulige skiftezone tid. En af de andre forskelle ligger i at selv de lidt dyrere modeller oftest har færre spænder og lukninger, som er designet til at skoen skal være hurtigere at tage af og på.

Triathlon skoen har dog også andre unikke funktioner end blot at være smarte når de skal tages af og på. Du vil blandt andet bemærke at materialet inde i trisko er udvalgt og sammensat således, at de er komfortable at anvende også uden sokker og med fugtige fødder. Så vil du også ofte opleve at ventilations mulighederne er endnu bedre og endnu mere åbne.

MTB Sko / Cross

MTB Sko er også ofte velegnet til cykelcross. Denne cykelsko egner sig som navnet nok giver væk til kørsel i skoven. En af de ting som især er anderledes ved MTB skoen kontra den almindelige racersko er vægten. MTB sko er nemlig betydeligt tungere og så beskytter de tæerne meget bedre. Man får ligeledes et bedre fodfæste når man cykler med MTB sko. Dette skyldes at klampen sider forsænket i sålen, hvilket giver mere kontrol og bedre styreegenskaber og muligheden for at gå/løb i skoen.

De vigtigste kendetegn for en god MTB sko er en kraftig overdel samt forstærket snude og hælområde. Snuden skal være stærkere og mere solid end i racersko, fordi den skal være mere beskyttende. Denne forstærkede funktion gør ligeledes dine sko mere holdbare, så de kan klare den intensive kørsel i skov uden at blive slidt ned. Beskyttelsesniveauet i MTB sko er især forstærket omkring tæer, fod og ankel.

Pendler cykelsko

Pendler cykelsko – hvad i alverden er det nu for noget? Det skal vi fortælle dig, og det kan for mange være en rigtig god investering.

Pendler cykelskoen er til dig der cykler lidt længere distancer til og fra arbejde eller skole. Vi anbefaler at investere i et par pendlercykelsko, hvis man ønsker mest muligt komfort under sin cykeltur. Man kan nemlig ikke komme udenom at cykelsko gør cykelturen både mere behagelig og mere effektiv.

Men hvad er så pendler funktionen i sådanne cykelsko?Pendlerfunktionen skal forstås på den måde at det er to sko i én. Cykelskoene kan nemlig anvendes som cykelsko, men er også perfekte som helt almindelige hverdagssko. Faktisk er de opbygget således, at de er rigtigt behagelig også efter cykelturen. Forskellen på at cykle med et par pendler cykelsko og et par almindelige sko er stor. Ved at anvende pendler cykelsko får man forbedret kraftoverførsel fra den lidt stivere sål, kontra din almindelige hverdagssko. Desuden så er langt de fleste pendlersko med en solid gummisål, som giver et godt greb i pedalerne.

Nogle pendlersko fås også med en række ekstra lækre funktioner. Specialized Cadet som er pendlerskoen vi anbefaler er blandt andet vandtæt, har et minimalistisk hverdagsdesign så det ligner almindelige gummisko/sneakers, og så har man muligheden for at montere klamper.


Vi håber at dette indlæg har hjulpet dig tættere på dit nye valg af cykelsko. Husk at du altid er mere end velkommen til at skrive, ringe eller komme i butikken for yderligere vejledning. Vi matcher desuden priserne på alle produkter i Danmark, og gør hvad vi kan for at give dig en fantastisk oplevelse. Du er ligeledes velkommen til at tage del i debatten på bloggen, som du kan gøre ved at skrive en kommentar nede i bunden.

Cykelsko - køb blandt hele udvalget

3 Comments

  1. […] Som altid endte jeg med at ty til internettet og Google. Og en søgning sendte mig sporenstregs til en guide i cykelsko, selv jeg kunne forholde mig til: https://www.daniabikes.com/valg-cykelsko-guiden-cyklister/ […]

  2. Lars Benedikt Røssell siger:

    Tusind tak for god vejledning!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *